Jag och nyckelharpan

Jag var cirka 17 år när jag såg en livs levande nyckelharpa för första gången. Omedelbart fylldes jag av ett begär att äga en sådan vacker, fascinerande tingest, varför jag beställde en nyckelharpa av byggaren och spelmannen Hans Gille i Österbybruk.
Jag fick vänta på den ett år. Jag fick den, äntligen, samma dag som jag skrivit min sista tenta efter mitt första år som student vid Upsala universitet. Jag hade läst kemi ett år, och skulle gå vidare med biologi. Det gjorde jag också, så långt att jag faktiskt började doktorera i zoofysiologi. Det höll jag på med i tre år. Under alla dessa fem studieår fanns nyckelharpan i mitt liv, där den fick större och större plats. Efter några år fick den sällskap av en fiol också, och efter tre års doktorandstudier i zoofysiologi tog dessa båda kamrater över mitt liv helt. Jag blev musiker, och har så varit sedan dess.
Lever man med nyckelharpan som jag gör, så upptäcker man att den går att använda till mycket mer än vad man tänker på i början. Förvisso spelar man traditionell nyckelharpsmusik, låtar efter och av både okända och kända kanoner, som t.ex. Byss-Calle (1783 -- 1847) och Eric Sahlström (1912 -- 1986). Emellertid passar nyckelharpa utmärkt att använda i populärmusik, vilket visats inte minst av bandet Nordman med upphovsmannen Mats Wester. Klassisk musik fungerar också utmärkt på nyckelharpa. Det finns helt enkelt inga gränser för vad man kan spela på en nyckelharpa.
Jag, liksom andra med mig, har under mina odysséer i nyckelharpans förlovade land upptäckt att det vore intressant med nyckelharpor i andra register än det gängse. Under de senaste cirka 10 åren har det därför dykt upp större nyckelharpor med lägre register, oftast därför att någon sugen musiker har bett en byggare att experimentera. För egen del har jag skaffat en oktavharpa, alltså en harpa som klingar exakt en oktav under den vanliga kromatiska nyckelharpan, samt en harpa som jag kallar för altharpa. Den ligger registermässigt ungefär mitt emellan den vanliga harpan och oktavharpan. Båda min större nyckelharpor är byggda av Olle Plahn i Falun.
På bilden kan man se min nyckelharpsfamilj: från vänster ses oktavharpa, altharpa och vanlig nyckelharpa.
Läs mer om mig på www.DitteAndersson.se