Om man vill börja spela själv
Hur gör man då, om man känner att man MÅSTE få spela nyckelharpa själv?
Först måste man skaffa en. Det är inte så väldigt lätt. Det finns färre bra instrument än vad det finns spelare. Det bästa är att tala med någon som spelar, för att skaffa sig information om vilka byggare som är bra, eller mellanbra, eller rent av dåliga. Köp INTE en nyckelharpa på annons utan att ha talat med någon kunnig person först! Sedan kan man beställa ett instrument av en byggare som ligger på en lämplig prisnivå för ens egna syften. Nyckelharpor kostar, i prinip, alltifrån 5.000 kr till mer än 50.000 kr, och oftast får man vad man betalar för. När det gäller trä-instrument som nyckelharpor och fioler får man också i princip alltid tillbaka minst så mycket som man gav för instrumentet. Begreppet "begagnat" i vanlig mening finns inte i den här världen. Några byggare (det finns fler) är t.ex. Esbjörn Hogmark, Hasse Gille, Olle Plahn, Peder Källman och Harry Hedbom.
Sedan ska man ha en stråke. Ibland får man en stråke med instrumentet, men inte alltid. Samma gäller för stråken som för instrumentet - tala med någon kunnig person innan Du köper. Även här får man i princip vad man betalar för, och det är bra att göra sig av med föreställningen om att en stråke är någon slags liten pinne som man får för en hundring. Nyckelharpsstråkar kostar någonstans mellan 1.000 och 9.000 kr, även här pengar som man får tillbaka om man säljer.
Så ska man då börja spela, och då rekommenderar jag att man ser till att få instruktion av en duktig spelare. Att försöka lära sig själv kan aldrig bli lika bra. Hur får man då tag på en instruktör, då? Jo, man kan
- undersöka om det finns något studieförbund i närheten som har cirklar, eller
- ta privatlektioner av någon nyckelharpsspelare i närheten, eller
- åka på kurs. Två sommarkurser på vilka jag själv arbetar är Knavertorka på Eric Sahlström-institutet, som går av stapeln ungefär tredje veckan i juli, samt nyckelharpskursen på Ekebyholm, veckan efter midsommar varje år. Den senare sker i regi av studieförbundet Bilda. På den förra kursen kan man låna nyckelharpa under veckan, om man vill känna på om det här verkligen är något man vill satsa på. Om man sedan bestämmer sig för att inte fortsätta så har man, om inte annat, haft en väldigt kul vecka!
Om man väljer att fortsätta finns det fördjupningmöjigheter. Man kan
- gå distanskursen Knavra Mera på Eric Sahlström-institutet, och/eller
- gå helårskursen på samma institut, och om inte det räcker så kan man
-söka till Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och skaffa sig en musiker- och/eller pedagog-utbildning.